fredag 14 oktober 2011

Mitt hjärta

Mitt hjärta dog lite idag. Den bit av mitt hjärta som jag givit bort till en skabbig och rädd gatuhund, den biten dog när ljuset i dina ögon slocknade idag. Att vara med när ditt hjärta slog för sista gången, när du drog dina sista andetag, det kommer för alltid att vara ett smärtsamt minne.

Men Stina, min älskade Stina, mest av allt kommer jag att minnas den underbara varelse du var! Du har skänkt mig så mycket glädje och du har lärt mig så mycket!

Jag tror att du valde mig och inte inte tvärtom. Visst var det så, Stina? För inte skulle en plattnos-älskare som jag välja ut en gulfärgad hund med spetsig nos!? Jag skulle ha valt en som såg ut som en gris eller mops. En såndär som låter och grymtar. Så visst valde du ut mig i mängden när du ville vidare, till något bättre och till någon som du kunde lära upp?!

Och du lärde mig, herregud Stina, vad du har lärt mig mycket! Om hur vi människor kan vara grymma, hur vi tänker på oss själva i första hand, hur vi kan skada en annan varelse bara för att vi kan eller för att vi sätter oss själva i första rummet.
Men du visade mig rakt in i den gruppen av människor som vill göra gott. Och du förde mig in i sammanhang där du såg att jag kunde vara till nytta. Du lärde mig att inte alltid sätta mig själv först, att inte vara den som skriker högst.
Du lärde mig att lägga undan saker när du med en förmanade tass krävde den uppmärksamhet som du ville ha och förtjänade. Du lärde mig att man har kunskap och erfarenhet när man är äldre, djur som människa. Du lärde mig att slappna av och att ta dagen som den kommer.
Och för detta skall du alltid finnas i mitt hjärta. Inte en dag kommer att gå utan att jag tänker på dig och allt du lärt mig.

Jag hoppas att du sitter där på din tron, och att du känner att du hade ett gott liv de elva åren du bodde hos oss i Sverige. Jag hoppas att du känner att det var ett rätt val att välja oss som familj och att din pension blev vad du ville.
Jag ber om ursäkt för att jag blandade torrfoder i din mat och ifall du anser att jag väckte dig för tidigt på morgnarna. Jag ber om ursäkt för det svenska vädret, men visst älskade du snön?! Och solen när den värmde din rosafärgade mage! Och att komma in efter en promenad i regnet och torkas om fötterna innan du gick och lät dig omhuldas i din fleecebädd.

Din bädd står tom, och du saknas mig så.


Du vet att jag inte har någon tro på gudar och sånt, men jag hyser ett hopp om att jag har fel, och då vet jag vart du är; du är den största ängeln av dem alla, eller som jag tror att du hade sagt om jag förstått ditt språk; the queen of fucking everything.

Sov sött min älskade Stina.

7 kommentarer:

  1. Gud så fint du skriver christin !! Jag beklagar sorgen, och jag måste erkänna att när jag läste, så grät jag massa tårar, för jag har sån förståelse för hur det skulle vara att förlora en sån hund vän, här hemma är mopsen min trogna efter följare, och Easy min allra bästa djur vän och om jag skulle förlora dom så vet jag inte hur jag skulle kunna fortsätta på denna jord......Jag ger dig och din familj en stor Kram från mig och mopsen Gunvald och förstås Easy kramizar på er :((

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket Helene.
    Ja, det är en stor sorg, och tur att vi har flera hundar att trösta oss med!
    Kram tillbaka till er! Christin

    SvaraRadera
  3. Lilla Christin! Och lilla Stina.
    Jag hade äran att vara med och hämta upp dig på Arlanda den där vinterdagen. Du var den sista hunden ut ur buren och du tittade på oss med stora undrande ögon. Vilka var vi och varför var du här? Hu vad kallt det var! Och den där andra hunden, den där stora boxern, vem var det? Du valde omgående Christin som din stora kärlek, och den kärleken varade hela ditt liv. Jag har aldrig sett en hund så förälskad i sin matte, en lugn, lågmäld men otroligt stark kärlek. Om Christin gick in i ett rum följde du efter. Om Christin gick upp och ner för trapporna i lägenheten gick du efter, trots att all god mat du åt började göra det lite jobbigt för dig. Du hade följt Christin upp på mount everest om hon hade gått dit, som en tyst, låmäld stilla liten skugga. Jag tror som Christin, att du på något sätt valde henne och de övriga i famlijen. Och de och jag är så glada över att ha fått lära känna dig!

    Jag tror ju då att man kommer till en himmel, och jag hoppas och tror att du just nu springer omkring med Bertil och äter blodpudding, ostbågar och köttbullar hela dagarna och har en härlig sol att gotta magen i! Och så klart att du kan komma och hälsa på din älskade Christin närhelst du önskar, det skulle göra henne så gott. Må gott kära lilla hund! Många kramar Elin

    SvaraRadera
  4. Tack Elin, det värmer mig att höra om dina minnen också. Puss gumman! Christin

    SvaraRadera
  5. Så otroligt smärtsamt att förlora en sådan vän. Jag gråter för er och för rädslan att förlora min en dag. Vi får trösta oss med de minnen vi bär. Varma kramar
    Cecilia

    SvaraRadera
  6. Yack söta Cecilia! Det är hårt, men alla minnen får man ha med sig precis alltid. Och det påminner om att vi måste ta hand om det vi har så länge vi har det. Kramar tillbaka.

    SvaraRadera
  7. Och Tack skall det vara förstår, Cecilia! Yack lät ju väldigt otrevligt! Christin

    SvaraRadera